Woubrugge

Foto

Woubrugge is ontstaan langs beide kanten van de Woudwetering. Het dorp ligt ten zuiden van Roelofarendsveen en grenst aan het Braassemermeer. Ten zuidoosten van Woubrugge ligt Alphen aan den Rijn.

Door de aanwezigheid van plassen in de directe omgeving, is het een plaats die watersporters goed weten te vinden. Ook zijn er meedere jachthavens in het dorp. Tegenwoordig zijn er in Woubrugge een aantal agrarische bedrijven gevestigd, waaronder het bedrijf van spruitjesteler Henk Angenent, winnaar van de Elfstedentocht van 1997.

Woubrugge, dorp vol historie

Van geboorte is Jaap Haasbroek Hagenaar, maar inmiddels is zijn leven in meer dan één opzicht verweven met de historie van Woubrugge. Jaap is beheerder van het museum Van Hemessen, genoemd naar de veldwachter die vanaf een foto boven de ingang streng op de met antiquiteiten gevulde ruimte kijkt.

Markante veldwachter
Van Hemessen en Jaap hebben wat geschiedenis betreft dezelfde interesse. 'Voluit heette hij Otto Cornelis van Hemessen', vertelt Jaap, wijzend op het beeld van de besnorde, nors kijkende man met de hand op een uit de kluiten gewassen sabel. 'Het was een markante, belangrijke figuur, die tegen het eind van de negentiende eeuw gemeenteveldwachter in Woubrugge was.' Van Hemessen heeft zijn sporen in de geschiedenis meer dan verdiend. Niet alleen vanwege zijn interesses, maar ook vanwege de werken die hij naliet. Jaap noemt met enige bewondering diens boek "Een wandeling door Woubrugge en Hoogmade", uitgekomen in 1904. Het moet een aardige klus geweest zijn, want Van Hemessen was vooral autodidact. Anders dan Jaap zelf, die aan de Leidse Universiteit natuurkunde studeerde.

Heerlijkheid
Tijdens het interview spenderen we veel tijd aan een rondgang door het kleine museum aan de Dokter Lothlaan, een voormalige brandweerkazerne. Elk voorwerp heeft een verhaal dat Jaap graag wil vertellen, want zijn kennis strekt ver. Aannemelijk is dat Woubrugge in de vroege middeleeuwen als Jacobswoude ontstond, omdat boeren en buitenlui die bescherming en veiligheid zochten zich vestigden bij het kasteel van Jacob van der Woude. Het is echter ook aannemelijk dat de nederzetting ontstond langs de Esselicke, een veenstroompje dat vanaf de Rijn uitmondde in de Wijde Aa nabij Ofwegen, nu nog steeds een buurtschap in de gemeente Kaag en Braassem. De kennis en verhalen van conservator Jaap Haasbroek brengen de geschiedenis tot leven.

Ofwegen
Haasbroek neemt bezoekers mee naar de duistere middeleeuwen. Ambachtsheer Jacob van der Woude kreeg rond het jaar 800 Esselyckerwoude in leen. Op verschillende aquarellen, waarop de tekst "Naer Waerheit geschilderd" te lezen is, is te zien dat kasteel Jacobswoude langs de huidige N207 lag, in wat nu de Vierambachtspolder is. Toch is het ook aannemelijk dat Woubrugge als oorspronkelijke veennederzetting westelijker langs de Esselicke, ter hoogte van Ofwegen, was gevestigd.

Torentjes in de lucht
Het belangrijkste plaatselijke monument is volgens Jaap de hervormde dorpskerk uit 1653. 'Die is uniek in zijn soort', zegt hij en verwijst naar het torentje van het bedehuis. 'Torentjes staan meestal op pilaren, maar deze niet. Ze lijken als het ware in de lucht te zweven.' Naast de zeventiende-eeuwse boerderij met het rieten wolfdak en het woonhuis Jacobswoude, vindt Jaap het Oude Raadhuis interessant. 'Dat is jonger dan de kerk. Het is leuk om die gebouwen bij elkaar te zien. Het geestelijke en wereldlijke leven liggen daar tegenover elkaar.' Woubrugge is een dorp dat midden in het veen ligt, maar geen veendorp is. De Woudwetering is volgens Jaap belangrijker voor de ontwikkeling van het dorp geweest. 'De mensen hier verdienden het geld op het water.'

Bron: Witte Weekblad Holland Combinatie| Meer