Rijnsaterwoude

Foto

Rijnsaterwoude is gelegen in het oosten van Kaag en Braassem. Het dorp strekt zich als een lint uit langs de Herenweg en is omgeven door water. Aan de westkant ligt het Braassemermeer en aan de oostkant bevinden zich de Langeraarse Plassen. In Rijnsaterwoude zijn verschillende monumentale boerderijen, molens en woonhuizen te bezichtigen.

Rijnsaterwoude, een historisch en bedrijvig dorp

In de tijd dat de Romeinse legioenen door Europa marcheerden, lag Rijnsaterwoude al op een belangrijke route richting het noorden. 'Doorgaand verkeer is altijd belangrijk geweest', zegt Arie Blaazer, Rijnsaterwoudenaar sinds de dag dat hij als kind zijn eerste stapjes zette.

Ideaal wonen
Rijnsaterwoude was dankzij de centraal gelegen Herenweg geen plek die je vroeger als handelsreiziger links liet liggen. Arie: 'Het dorp ligt aan de weg naar Gouda, Alphen aan den Rijn, Aalsmeer en Amsterdam. Je kunt er niet omheen.' De handel is er min of meer verdwenen. Behalve restaurant Intenz (waar ooit het rechthuis stond) zijn er geen winkels, maar is er vooral verpozing in het dorp te vinden. Rijnsaterwoude ligt vlakbij doorgaande wegen, parallel aan de N207 richting de N11 en de A4, waardoor je in een wip in de omliggende steden kunt komen. 'Het is een ideaal dorp om te wonen.'

Pleisterplaatsen
De voorvaderen van Arie vestigden zich, voor zover bekend, zo'n 150 jaar geleden in het dorp. Het moet hen bevallen zijn en het karakter van de dorpelingen heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. De inwoners van Rijnsaterwoude worden door Arie omschreven als spontaan. 'De bevolking is gemengd, dat komt door de mensen die hier met hun rijtuigen of ossenwagens doorheen reden. Er waren twee pleisterplaatsen in het dorp, één bij de brug en één in het centrum. Als je vroeger op reis was van Rotterdam naar Amsterdam, moest je onderweg stoppen, want die afstand haalde je toen niet in één keer.' Het zijn verhalen die door Arie eindeloos verteld kunnen worden.

Priester Hendrik
Naast de interessante historie blijft Rijnsaterwoude een bedrijvig dorp. 'Er gebeurt hier veel op het gebied van vrijwilligerswerk, verenigingen en clubs. De vijftiende-eeuwse eeuwse Woudse Dom is een kerkelijk monument en zeker een bezoek waard. In het nabijgelegen schoolhuis worden allerlei activiteiten georganiseerd.' En Arie verhaalt over de markante priester Hendrik, de geestelijke die heel veel verstand had van waterbouwkunde en ook in Duitsland goede werken deed. 'Daar bij de kerk, op het Domplein, vind je een beeld van hem.'

Bron: Witte Weekblad Holland Combinatie| Meer