Leimuiden

Foto

Leimuiden is een van de grotere dorpen in de gemeente Kaag en Braassem en wordt omringd door water. Het ligt tussen de Westeinderplassen en het Braassemermeer in en ook de Kagerplassen zijn relatief dichtbij. Waterrecreatie is dan ook een belangrijke factor voor toeristen en bewoners van het dorp aan de Drecht.

Leimuiden, poort naar het Groene Hart

Leimuiden ligt pal tegen de N207 aan, de weg die het dorp met grote broer Alphen aan den Rijn en de A4 verbindt. 'Vanaf Kudelstaart gezien is Leimuiden de poort naar het Groene Hart', zegt Wim Buskermolen.

Nederland in het klein
Wim Buskermolen is sinds twee jaar voorzitter van Kickers'69, de enige voetbalvereniging die het dorp van iets meer dan 4.000 inwoners rijk is. Zijn achternaam is onmiskenbaar verbonden met die van Michael Buskermolen, de Leimuidense voetballer die nationale faam verwierf bij de Alkmaarse profclub AZ. 'We hebben dezelfde voorvader, dat staat vast, maar hoever dat teruggaat, durf ik niet te zeggen.' Het verenigingsleven is goed vertegenwoordigd in het agrarische dorp. Nu wonen er meer forenzen, die volgens Wim vooral werkzaam zijn op de Bloemenveiling of Schiphol. 'Leimuiden is Nederland in het klein', meent Wim. 'Er wonen hier vooral nuchtere mensen.' Na hard werken is er tijd voor ontspanning. Buiten de voetbalclub wordt 't Spant druk bezocht. In deze sporthal worden allerlei binnensporten beoefend, maar er is ook een toneelvereniging te vinden.

Bob de Jong
Schaatser Bob de Jong, specialist op de vijf en tien kilometer, is een andere beroemde Leimuidenaar. Waarschijnlijk is er geen dorpsgenoot te vinden die zoveel medailles en bekers heeft verzameld als deze kilometervreter. 'Over kilometers gesproken; er is veel sluipverkeer uit Alphen aan de Rijn, de stad waar we dicht tegenaan liggen', zegt Wim. Er zijn wel plannen om de N207 tussen Alphen en Leimuiden te verbreden. 'Dat zal wellicht het dorp van het sluipverkeer ontlasten.'

Sprietlopen
Het sprietlopen over de rivier de Drecht is een jaarlijks evenement waar veel mensen op afkomen. 'Het maakt onderdeel uit van de historie van Leimuiden en wordt als activiteit in de feestweek al decennia hier in het dorp bij de Tolbrug gehouden.' Er worden balken of heipalen (de sprieten) over het water gelegd, waarover evenwichtskunstenaars zo snel mogelijk naar de overkant moeten lopen. 'Het is een gezellig evenement met open kampioenschappen waaraan 120 tot 130 mensen meedoen.' Het in Leimuiden te houden Nederlands kampioenschap bonaken, een spel dat veel weg heeft van klaverjassen, kan op belangstelling tot ver buiten het dorp rekenen. Volgens Wim kan het dorp die extra aandacht goed gebruiken. 'De toerist vindt hier veel mogelijkheden om te fietsen, te wandelen en te watersporten. Daar heeft Leimuiden nog wel wat te winnen.'

Bron: Witte Weekblad Holland Combinatie| Meer