Kaag

Foto

Kaag is waarschijnlijk de oudste van alle dorpskernen in Kaag en Braassem en ligt in het noordwesten van de gemeente. Kaag komt van het woord 'kaghe', dat buitendijks land betekent en al in 1308 voorkwam.

De dorpskern ligt op een eiland en is dus alleen te bereiken via het water. U kunt er komen met de boot of via het pontje. Aangezien de Kagerplassen dichtbij zijn, is Kaag een prima uitvalsbasis voor waterrecreatie. Er zijn jachthavens, zeilscholen en er worden boten verhuurd. Verder zijn de zeilwedstrijden van de jaarlijkse Kaagweek zowel nationaal als internationaal bekend.

Kaageiland, de eerste droge plek in de wijde regio

Hij kent het door water omgeven stukje land van haver tot gort. Albert Strijk geeft rondleidingen op Kaageiland, de plek waar hij is geboren en opgegroeid, en is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van het eiland, die teruggaat tot vlak na de ijstijd.

De eerste droge plek in de regio
Albert was vroeger werkzaam bij het Ministerie van Defensie, nu geeft hij met enige regelmaat rondleidingen over Kaageiland. Op afspraak, dat wel. Dan vertelt hij, met een eerste blik op het eiland, over het ontstaan van deze bijzondere plek in het Kaaggebied: 'De historie van Kaageiland gaat terug tot aan de ijstijd. Na het terugtrekken van het ijs ontstond er een soort opgestuwde dijk, die later de Wendeldijk is genoemd.' Tot 1630 was deze waterrijke landstreek een onontgonnen gebied, waar zich toentertijd bijzonder ruw volk vestigde. 'Geen vriendelijke mensen, zeg maar, geboefte', vertelt de voormalige ambtenaar. 'Toen ontstond het idee om de Kaag in de polderen en daar werd 10 jaar later aan begonnen. In 1680 waren ze klaar. Er ontstonden mogelijkheden tot bewoning, voor veeteelt en landbouw, en er kwamen boerderijen. Het gebied werd groter en belangrijker.'

De Kager
De molen die toentertijd de Kaagerpolder drooglegde, heet De Kager. Ondanks deze ware krachtproef en zijn gevorderde leeftijd rijst De Kager nog steeds trots op uit het landschap. De molen is één van de bezienswaardigheden van Kaageiland. Van een andere orde is Stiltecentrum De Stal, een gerenoveerde boerderij, waar onder meer kerkdiensten en exposities worden gehouden. 'Het pand is eigendom van Kees van Lent, pastor te Hoofddorp en zoon van een voormalige directeur van de plaatselijke scheepswerf', verklapt Albert. 'De renovatie van de boerderij is heel mooi gedaan. Dat zou je eens moeten zien.' Een uitlating die hij tijdens het gesprek meer gebruikt.

Kaas
Over Kaageiland is Albert bijna net zo lyrisch als over de speciale kaas die wordt gemaakt op kaasboerderij Van Ruiten. Net zo makkelijk als hij je aanraadt om daar langs te gaan om je smaakpapillen te strelen, stuurt hij je het Laarzenpad op, een weggetje dat loopt door een drassig gebied met lang gras. Het is wel aan te raden om je nette schoenen thuis te laten en rubberen laarzen aan te trekken. Het Laarzenpad is na het broedseizoen, half juni, open voor publiek.

Jannetje Zwetsloot
Het vochtige gebied is rijk aan weidevogels: grutto's, kieviten, scholeksters, maar ook tureluurs, tamelijk beweeglijke vogels met opvallende rode poten. 'Tureluurs zijn wat kleiner', zegt Albert. 'Je moet er oog voor hebben, het willen zien. Kun je dat, dan is het echt genieten.' Kaageiland kent ook zijn historische figuren. Eén daarvan is Jannetje Zwetsloot, die zich gedurende haar leven met goede werken ten dienste stelde van de behoeftige bevolking. 'Ze zorgde voor hen, gaf hen te eten, hielp met bevallingen.' Historische gebouwen zijn ook te vinden op Kaageiland. Zo eindigt Albert zijn rondleidingen altijd bij restaurant De Twee Wilgen, gedreven door een oud-marineman en zijn vrouw. Daar woonde ooit Jannetje Zwetsloot. 'Het is een schitterend oud pandje, waar ze eigenlijk een museum van hadden moeten maken. Ik vind het altijd gezellig om daar een hapje te snavelen.'

Schip van 101 meter
Natuurlijk vergeet Albert niet de belangrijke scheepswerf Royal van Lent te noemen. In 1849 begonnen met het bouwen van roeibootjes (allemaal klinkwerk) is de scheepswerf uitgegroeid tot leverancier van grootse schepen. 'Schepen gebouwd voor de rijken der aarde, mensen met onwaarschijnlijk veel geld.' Albert laat zijn stem tot fluisterhoogte zakken: 'Er wordt nu een schip van 101 meter gebouwd.' Maar de werf is niet de enige plek waar het heden en verleden samenkomen. Historie is zeker terug te vinden op de Julianalaan, waar vroeger de Wendeldijk was. Daar is het pand van De Oude Bakkerij te vinden. Slechts enkele voorwerpen (het bovenlicht) attenderen de bezoeker erop dat hier vroeger echt warm brood werd gebakken. Verderop, aan het water, is in een opvallend gebouw met de vorm van een hooiberg restaurant 't Kompas gevestigd. 'In 1971 is het door brand verwoest, dat heb ik zelf nog gezien. Het is herbouwd en prachtig geworden.' Hij pauzeert even, alsof hij de smaak van zijn woorden aan het proeven is. 'Kaageiland', zucht Albert, 'is een schitterend historisch eiland.'

Bron: Witte Weekblad Holland Combinatie| Meer