Hoogmade

Foto

Het dorp Hoogmade ligt aan de zuidkant van de gemeente Kaag en Braassem naast Woubrugge. Hoogmade heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het relatief hooggelegen land met een open karakter.

Vanaf 1252 was Hoogmade een zelfstandige hoge heerlijkheid. In 1855 werd Hoogmade bij de gemeente Woubrugge gevoegd. Door het dorp loopt de rivier de Does, waar vooral 's zomers veel plezierboten doorheen varen. Van oudsher is Hoogmade vooral gericht op veeteelt. Ook tegenwoordig zijn er rondom de dorpskern nog een aantal actieve veehouderijen te vinden.

Hecht, ontzettend eerlijk en duidelijk: dat is Hoogmade

Als hij eenmaal op zijn praatstoel zit, is hij bijna niet meer te houden. Roelf Scholma vertelt geestdriftig over zijn Hoogmade, waar hij sinds 1970 met veel plezier woont.

Knollen voor citroenen
Hoogmade is een aangename plek om te vertoeven. 'Vooral inwoners uit Den Haag komen er graag', vertelt Roelf. 'Die plaatsen hier hun caravans en woonboten.' Het weidse uitzicht zal de Hagenaars bevallen, net als de molens die zo markant uit de Hoogmadese polder oprijzen, zoals de Vlietmolen, vlakbij het terrein van de voetbalclub MMO (Met Moeite Opgericht). Die naam kenmerkt het doorzettingsvermogen van de inwoners van het dorp. 'De plaatselijke gemeenschap is hecht, ontzettend eerlijk en duidelijk', zegt Roelf. 'Hier verkopen ze je geen knollen voor citroenen.' Het dorp kent een bloeiend sociaal leven. Zo heeft Hoogmade een tennisvereniging, een harmoniekapel en een toneelvereniging en vind je er twee kerken: de katholieke Onze Lieve Vrouwe Geboorte kerk en een protestantse kerk, gevestigd aan de Vissersweg.

Spaans orgeltje
Als dirigent van het Ritmisch Koor weet Roelf te vertellen over een bijzonder Spaans orgeltje dat zich in het PKN-gebouw bevindt. 'Dat is echt uniek,' zegt hij verrukt. 'Op de pijpen zit een speciale loodlegering. De tin komt uit niet meer bestaande mijnen in Spanje. Het orgeltje heeft één manuaal (klavier) en een beperkt aantal registers. Met dit juweel worden de erediensten begeleid.'

Paling roepen
Elk zichzelf respecterend dorp heeft zo zijn bijzondere verhalen, ook Hoogmade. Bijvoorbeeld over Marie Spijker, aan wie de Spijkersloot zijn naam dankt. 'Zij was een beroemdheid in de regio. Als zij de palingen riep, dan kwamen die vanzelf naar boven zwemmen.' Wat Hoogmade zo leuk maakt? 'We hebben hier een plas (de Wijde Aa) met een diameter van vier kilometer en een doorsteek naar de Kaag en de Westeinder. Je kunt hier watersporten bij het leven en overal aan de zijkanten afmeren. Je kunt je borreltje drinken, iets eten en dan weer doorgaan. Geweldig! Ik houd echt van dit dorp.'

Bron: Witte Weekblad Holland Combinatie| Meer